Блог

15.04.2024 article image

Яка різниця між TOEFL та IELTS

TOEFL та IELTS — два найпоширеніших стандартизованих тести з англійської мови. Використовуються вони, щоб оцінити рівень знань і мовної компетенції, а результати знадобляться для вступу в закордонні університети та імміграції. Обидва тести перевіряють навички говоріння, читання, письма й аудіювання, тому постає питання — чим вони відрізняються один від одного? 

Про основну різницю між IELTS і TOEFL — читайте в нашому матеріалі.

 

TOEFL vs IELTS: основні відмінності

 

Головне про IELTS

 

Назва IELTS означає International English Language Testing System. Розроблений він спеціально, щоб перевірити знання мови у тих, для кого вона не є рідною. 

 

Всього можна виокремити 3 види тесту, 2 з яких є основними, а останній — знадобиться лише в одному випадку. Розглянемо кожен детальніше.

 

  1. IELTS Academic. Призначений для абітурієнтів, які планують поступати до вищих закладів освіти, де навчання ведеться англійською. Він особливо важливий для здобувачів ступеня магістра й бакалавра, адже більша частина лексики направлена саме на академічне середовище. 

  2. IELTS General Training. Оскільки цей тест зосереджений на знанні звичайної щоденної лексики, він стане корисним під час переїзду на ПМП в англомовні країни, влаштування на роботу за кордоном або коли нова посада вимагає знання англійської, навчання в школі або коледжі.

  3. IELTS Life Skills. Полегшений тест, який перевіряє всього 2 навички — вміння говорити та розуміти усну мову. Саме тому він проходить повністю в форматі невеликих дискусій без жодних письмових завдань, наодинці з екзаменатором та ще одним кандидатом. Теми базуються на широко вживаній щоденній лексиці (робота, погода, транспорт тощо), до того ж тут ви не отримаєте ніякої оцінки, а лише «склав»/«не склав». Тест використовується тільки для отримання візи у Великобританію (UKVI – United Kingdom Visa and Immigration). 

 

Формат складання. Кожен вид тесту студент може скласти в спеціальному тестувальному центрі або вдома онлайн (крім Life Skills). Для тих, хто обирає офлайн формат і звик працювати з електронними пристроями, зручним буде комп'ютерна версія, а прихильникам традиційних іспитів більше підійде паперова. В останньому випадку вам доведеться самостійно слідкувати за часом на виконання завдання, а от на екрані комп'ютера відлік ведеться автоматично. 

 

Важливо зазначити, що на сьогодні очне тестування в Україні недоступне, тому залишається тільки онлайн-тест. 

 

Результати. Після комп'ютерного тесту оцінка відома через 3-5 днів, паперова версія перевіряється довше — до 13 днів, онлайн тест — від 6 до 8 днів. Першочергово оцінку можна побачити на порталі учасника тестування.

 

Сертифікат з результатами (TRF) надсилається або електронним листом, або звичайною поштою. В екзаменаційному центрі можна одразу запросити доставку у заклади освіти, організації чи міграційні служби, де вам треба їх пред'являти. Якщо це електронний TRF — кількість закладів не обмежена, якщо звичайна пошта — безоплатними є до 5 відправок, а наступні проводяться за додаткові кошти.

 

Приємний бонус для учасників очного тестування — One Skill Retake. Це можливість перездати якийсь один із 4-х розділів тесту, якщо вас не влаштувала підсумкова оцінка. Наприклад, вам бракувало знань академічної лексики, щоб сповна розкрити тему в розділі Speaking, тож у вас є 60 днів на підготовку для повторної спроби.

 

Головне про TOEFL

 

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) так само як і попередній тест, оцінює рівень знань англійської у носіїв інших мов. Його результати широко вживаються для вступу в англомовні університети, коледжі, а також для отримання робочих віз, імміграції. 

 

Щодо різновиду тестів, то у боротьбі TOEFL vs IELTS перший виграє. В нього є цілих 5 різних видів, і кожен зі своїми особливостями. 

 

  1. TOEFL iBT®. Найпопулярніша версія, що часто використовується для вступу студентів і дорослих до університетів у англомовних країнах. Перевіряє всі 4 навички англійської з академічним ухилом. Все тестування займає майже 2 години. 

  2. TOEFL Essentials™. Призначений для перевірки базових мовних навичок на початковому та середньому рівнях. Тут ті ж самі 4 розділи, однак у коротшій та спрощеній формі — на все відведено 1,5 години. Завдання стосуються як академічних, так і повсякденних тем, а під час проходження вони адаптуються під ваш рівень знань. Результати можуть знадобитися для деяких закладів освіти, а також для співбесіди чи стажування. До речі, тут ви одразу можете побачити приблизну кількість підсумкових балів.

  3. TOEFL ITP®. Використовується вчителями, які хочуть оцінити рівень поточних знань учнів у своєму класі (для підлітків від 16 років). Перевіряючи всі 4 навички, тест допомагає визначити слабкі місця й адаптувати подальшу програму відповідно до потреб. Це дасть змогу підвищити шанси учнів на вступ до вищих закладів освіти, а також стане чудовим тренуванням перед TOEFL iBT®. Тестування можна провести в будь-яку зручну дату, самостійно або ж дозволити це експертам ETS. 

  4. TOEFL Primary®. Як і попередній, цей тест також застосовується вчителями, щоб перевірити знання дітей віком від 8 до 11 років. Результати допомагають слідкувати за прогресом учнів, бачити їхні сильні та слабкі сторони, правильно будувати навчальний план.

  5. TOEFL Junior®. Аналогічний до Primary®, але цього разу для школярів у віці 11-15 років.

 

Формат складання. Три останніх тести для школярів проводяться прямо в закладах освіти в усній і письмовій формах (відповідно до розділів). Що стосується TOEFL iBT®, то його можна скласти вдома онлайн (Home Edition) чи в тест-центрі (на папері або комп'ютері). TOEFL Essentials™ складається виключно в комфортних умовах вдома.

 

Результати. Оцінка за iBT® повідомляється протягом 4-8 днів після тесту. Її можна одразу переглянути в особистому обліковому записі онлайн. За Essentials™ — протягом 6 днів.

 

Також є можливість запросити паперову версію результатів поштовою службою. Звичайна доставка триває близько 2 тижнів, а експрес (за додаткові 25$) обіцяє отримання протягом 5 робочих днів. Безплатно розіслати результати можна 4 адресатам, яких ви оберете.

 

Порівняльна таблиця

 

В цій таблиці відображена основна різниця між IELTS і TOEFL для вступу до університетів. За стандарт TOEFL ми взяли iBT®, адже він має найбільший попит, а в IELTS майже однакові характеристики як для Academic, так і для General (тому нижче вказані вони обидва). Відмінність лише в академічній і повсякденній лексиці.

 

 

TOEFL iBT®

IELTS Academic/General

Тривалість

2 години

2 год 45 хв

Вид англійської

Американська

Британська

Система оцінювання

Макс. 120 балів

Макс. 9 балів

Формат проведення

В тестувальному центрі:

комп'ютерний/паперовий тест

Вдома: онлайн

В тестувальному центрі: комп'ютерний/паперовий тест

(тимчасово недоступно в Україні)

Вдома: онлайн

Готовність результатів

Через 4-8 днів

Через 6-8 днів (онлайн тест) 

Актуальність результатів

2 роки

2 роки

Вартість

185$ / ~ 7200 грн

150$ / 5840 грн

 

 

Різниця між IELTS і TOEFL: проведення іспиту

 

Пропонуємо спершу ознайомитися з загальною тривалістю та принципом кожного з 4 розділів обидвох тестів. 

 

 

TOEFL iBT®

IELTS Academic/General

Блок Listening

36 хв на 28 запитань

30 хв, 4 завдання по 10 запитань

Спочатку слухається аудіо, потім можна переглянути питання та починати відповідати. Під час прослуховування можна робити замітки.

Прослуховується: 3 лекції по 3-5 хв, 6 запитань на кожну; 2 розмови по 3 хв, по 5 запитань.

Тип завдань: Multiple choice – вибір однієї відповіді з декількох запропонованих

Всі питання можна побачити одразу, відповідаючи на них під час прослуховування запису. Вони розташовані послідовно, по змісту аудіо. Запис програється одноразово.

Деякі відповіді пишуться вручну, тому за орфографічні чи граматичні помилки можуть зняти бали.

Тип завдань: Multiple choice, зіставлення, підпис діаграм/карт/зображень, заповнення пробілів, завершення речення, питання з короткою відповіддю.

Блок Reading

35 хв, 2 уривки по 10 запитань

60 хв, 3 завдання, 40 запитань

Довжина текстів: 700 слів

Тип завдань: Multiple choice

Довжина текстів: 2100-2700 слів.

Тип завдань: Multiple choice, True/False, Yes/No, пошук відповідностей, заповнення таблиці/діаграми, питання з короткою відповіддю.

Блок Writing

29 хв на 2 завдання

60 хв на 2 завдання

Всі відповіді друкуються на клавіатурі.

1) Читання уривка, слухання короткої лекції, запис відповіді;

2) Академічна дискусія – вираження розгорнутої думки на певну тему

Всі відповіді записуються від руки.

1) Опис своїми словами графіку, таблиці, діаграми — 150 слів;

2) Розгорнута й аргументована думка на певну тему — 250 слів.

Блок Speaking

16 хв на 4 завдання

11-14 хв на 3 завдання

Відповідь записується на диктофон, надсилаючись потім у центр оцінювання.

1) відповідь на запитання, спираючись лише на власний життєвий досвід

2-4) більш розгорнуті відповіді, зі складнішою лексикою

Спілкування віч-на-віч з екзаменатором.

1) 4-5 хв – загальні питання про родину, роботу, інтереси тощо;

2) 3-4 хв – розмірковування на задану тему з обов'язковими тезами;

3) 4-5 хв – ширше розкриття попередньої теми

 

Важливий момент. IELTS складається саме в такій послідовності, як вказано у таблиці, а розділи TOEFL йдуть у наступному порядку: 

 

  • Reading;

  • Listening;

  • Speaking

  • Writing.

 

Корисним також буде дізнатися про систему відповідності балів за кожен тест.

 

CEFR

TOEFL

IELTS

А1-А2

0-31

0-4

В1

32-34

4.5

35-45

5

В2

46-59

5.5

60-78

6

79-93

6.5

С1

94-101

7

102-109

7.5

110-114

8

С2

115-117

8.5

118-120

9

 

IELTS чи TOEFL — що краще?

 

З усього викладеного вище можна зробити перший висновок. Якщо вам потрібен тест для імміграції в англомовну країну або роботи — обирайте IELTS General. Він простіший за IELTS Academic і TOEFL iBT®, адже містить звичайну щоденну лексику. 

 

Що стосується академічного модуля, радимо спиратися на ваші особисті уподобання, тобто як вам буде комфортніше. Дайте собі відповідь на такі запитання:

 

  • Яка англійська мені ближча: американська чи британська? Якою легше усно спілкуватися?

  • Чи вільно я почуватимуся сам на сам з екзаменатором? Можливо, простіше надиктувати відповідь у мікрофон?

  • Чи зможу я зберегти концентрацію майже на 3 години? Або краще швидше впоратися з іспитом?

  • Чи встигатиму я виконувати завдання одночасно з аудіо в розділі Listening? Можливо, зручніше спочатку прослухати й зробити замітки, а далі думати над відповідями?

  • Чи впораюся я з великою кількістю різнотипних завдань у розділі Reading? Чи не припущуся я помилок під час написання відповіді від руки?

  • Мені зручно писати від руки чи набирати текст на клавіатурі в розділі Writing?

 

І наостанок варто наголосити, що перед вибором перевірте, чи приймає ваш потенційний навчальний заклад або міграційна служба сертифікати того чи іншого тесту. Зробити це можна на офіційних сайтах тестувань: посилання для IELTS, посилання для TOEFL.

 

До речі, більшість експертів вважає, що в Америці університети полюбляють TOEFL, а в європейських і австралійських університетах має більший попит IELTS.

 

Ось і все. Сподіваємося, що ви отримали вичерпну інформацію та зможете точно визначитися, що простіше здати саме у вашому випадку — IELTS чи TOEFL. Не забудьте присвятити достатньо часу на підготовку до іспиту, адже лише регулярною практикою можна досягти успіху.