Блог

06.02.2024 article image

Підготовка до ЄВІ-2024 з англійської мови

Нещодавно стали відомі деталі проєкту від МОН України щодо вступу до ЗВО у 2024 році. Нижче ми ознайомимося з його головними деталями щодо ЄВІ з англійської мови, а також дамо корисні підказки тим, кому незабаром доведеться складати цей іспит. 

 

ЄВІ-2024 з англійської мови: що потрібно знати

 

У 2024 році ЄВІ буде складатися з двох частин. Перша є тестуванням з іноземної мови, а друга — загальної навчальної компетентності. 

 

  • Єдиний вступний іспит — стандартизований тест, спеціально розроблений для перевірки знань здобувачів вищої освіти. Він є одним із критеріїв вступу на магістратуру.

 

Що потрібно знати щодо проведення ЄВІ з англійської мови:

 

  • Щоб подати заяву, варто завчасно зареєструватися (через приймальну комісію ЗВО або УЦОЯО) та створити свій власний електронний кабінет. Початок заплановано на 1 липня.

  • Для доступу до конкурсу на обрану спеціальність освітнього ступеня магістра потрібно здобути щонайменше 5 балів (мається на увазі тестових).

  • Під час подання документів, крім 2024 року, будуть дійсними результати тогорічного тестування.

  • На проведення тесту відводиться 45 хвилин.

  • Всього абітурієнту потрібно виконати 30 тестових завдань.

 

Оскільки для подання документів використовується рейтингова система (100-200 балів), 30 тестових балів переводитимуться приблизно за такою схемою:

 

Тестовий бал

Шкала 100-200

3 (мінімальний)

100

5

114

10

137

15

148

20

155

25

171

30 (максимальний)

200

 

 

Підготовка до ЄВІ з англійської мови

 

Підготовка до ЄВІ з англійської мови потребує ретельного й систематичного підходу. Спершу ми вас ознайомимо зі структурою іспиту. 

 

Саме тестування проходить в електронному форматі. Зручність полягає в тому, що ви можете перейти до наступного завдання, якщо попереднє викликає труднощі та потребує більше часу на роздуми. 

 

Як було зазначено вище, всього перед вами буде 30 тестів. Перші два блоки перевіряють вашу здатність читати та розуміти прочитаний текст (Reading), а третій направлений на навички використовувати мову (Use of English):

 

  1. 6 тестових завдань на пошук і встановлення логічних відповідностей (Multiple Matching);

  2. 5 тестів, де потрібно обрати одну правильну відповідь із 4 запропонованих (Multiple Choice);

  3. 19 завдань із заповненням пропусків, де перевіряються знання лексики та граматики (Grammar/Vocabulary in Use).

 

Перевірка усної мови, аудіювання та письма відсутня. 

 

Пробний тест

 

Одним із найпростіших і доступних способів підготуватися до іспиту є проходження його тестової версії. В цьому випадку це демоваріанти (від 30 до 42 тестів в кожному), що містять реальні завдання з попередніх років. З ними можна ознайомитися за цим посиланням

 

Значним плюсом є те, що після проходження ви відразу бачитимете, де були допущені помилки, скільки набрано рейтингових балів, а також скільки загалом часу вам знадобилося. Ті, хто бажає по-справжньому інтенсивної підготовки до ЄВІ з англійської мови, можуть обрати опцію «‎Всі запитання з предмета». Але зауважте, що таких тестових питань там понад 700.

 

  • Не нехтуйте реєстрацією на сайті. Після авторизації вам будуть доступні коментарі з підказками та поясненнями до кожного завдання.

 

Пояснювальні коментарі, перш за все, дають уявлення про те, на що саме варто звернути увагу: зосередитися на змісті, окремій лексиці, граматичних формах, структурі речень тощо. А якщо цього замало, далі можна прочитати розгорнуту відповідь на запитання.

 

Отже, ваш план підготовки може виглядати таким чином:

 

  1. Пройдіть пробний тест. Беріть варіанти останніх років, адже в них кількість завдань збігається з іспитом у 2024 році. 

  2. Визначте кількість правильних відповідей, перегляньте результат за 200-бальною системою.

  3. Ознайомтеся з умовами вступу до магістратури на бажану спеціальність. Поки Порядок прийому на 2024 рік остаточно не затверджений, можете брати інформацію від університетів за 2023 рік.

  4. Перевірте, чи достатньо ви набираєте балів для вступу й участі в конкурсі на бюджетне місце. 

  5. Визначте проблемні питання, на які ви витратили найбільше часу, а також які були невірними. На них і потрібно сфокусуватися в подальшій підготовці.

 

Під час проходження тестового іспиту ви можете зіштовхнутися з такими помилками, як складнощі з аналізом тексту, перефразуванням, недостатнім знанням лексики й граматичних правил. Все це слугуватиме маркерами для вдосконалення знань у цих аспектах.

 

Ще один плюс у демоверсії — це моделювання реальних умов. Так само як і під час реального іспиту, ви будете обмежені в часі. Пройшовши хоча б два-три рази тест вдома, рівень емоційного напруження в екзаменаційному центрі буде значно нижчим. Тим паче ви переконаєтеся, що цих 45 хвилин більше, ніж достатньо.

 

Інші способи підготовки до ЄВІ

 

Крім тестових завдань, потрібно також працювати над знаннями. Для успішного проходження варто впевнено володіти рівнем В2 і вище. Найбільш ефективним методом стануть заняття з репетитором. В нашій школі працюють викладачі, які мають великий досвід у підготовці як до внутрішніх, так і до міжнародних іспитів. Тому після короткої перевірки вашої теоретичної бази, вони виявлять прогалини та допоможуть підтягнути потрібні теми. А займатися можна просто вдома онлайн, не витрачаючи час на дорогу.

 

Віддаєте перевагу самостійній підготовці? Тоді в пригоді може стати спеціальна література. Зручними й ефективними є наступні посібники:

 

  • Step up to Masters. ЄВІ з англійської мови. Укладений науковцями кафедри іноземних мов Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Увесь зміст поділено на 14 тематичних модулів з тестами та лексикою, а також є окремий розділ з фокусом на граматику. 

  • Destination B2, MacMillan. Цей популярний підручник чудово підійде для підготовки до різних іспитів. Він вміщує 28 блоків з різними вправами на граматику та розширення словникового запасу. До того ж тут є завдання, подібні до екзаменаційних, а також ключі до них.

  • Empower B2 Upper-Intermediate, Cambridge University Press. Візуально привабливий та наповнений фотоілюстраціями підручник. Кожна тема містить цікаві тексти, які допомагають вивчити нову лексику й граматику. В кінці кожної з них пропонується пройти проміжний тест для перевірки знань.

 

Якщо ви бажаєте зробити окремий акцент на розширенні словникового запасу, зверніть увагу на ці джерела:

 

  • Oxford 3000 and 5000 (на сайті Oxford Learner’s Dictionaries). Це список базової лексики, яка вміщує 5000 найнеобхідніших слів англійської мови. Його можна відфільтрувати за рівнями, залишивши, наприклад, лексику В1-В2 або В1-С1.

  • В1-В2 Vocabulary (на сайті British Council). Тут вся лексика поділена на окремі теми, кожна з яких вміщує близько 5 інтерактивних вправ на запам'ятовування. На цій же платформі можна обрати окремий блок з граматикою, а також пройти схожі до ЄВІ тести в розділі Skills→Reading.

 

Висновок

 

Ось і все, що потрібно знати про ЄВІ з англійської мови. Сподіваємося, наш матеріал стане для вас дійсно корисним та допоможе підготуватися до майбутніх іспитів. І пам'ятайте, що не варто боятися. З тестом легко впоратися, адже в ньому небагато завдань, і до того ж відсутня перевірка писемних та усних навичок. Головне — це впевненість у власних силах, практика й аналіз своїх помилок.