Блог

07.04.2024 article image

Все про міжнародний іспит IELTS

У сучасному світі знання англійської — це вже майже необхідність. Особливо якщо мова йде про успішне сходження кар’єрною драбиною, здобуття європейської освіти чи розширення кола спілкування поза межі власної культури. У цьому контексті міжнародний тест IELTS є ключем до всіх перелічених можливостей. Він не лише перевіряє рівень володіння англійською, а є загальновизнаним стандартом і своєрідним гарантом ваших знань, які пізніше знадобляться для працевлаштування чи імміграції.

 

У цій статті ми детальніше розберемо все, що вас цікавить стосовно IELTS: які його види існують, формат проведення, де знадобиться, а також як він оцінюється.

 

Що таке IELTS і для чого він потрібен?

 

Назва IELTS розшифровується як «International English Language Testing System». Тобто це міжнародна система тестування, розроблена спеціально для тих людей, в кого англійська не є рідною мовою. Враховуючи це, він має дату максимально точну оцінку вашим знанням з усіх мовних аспектів: читання, сприймання усної мови, письмо та говоріння.

 

Використовуючи широку мережу тестових центрів по всьому світові, IELTS дає змогу демонструвати свої навички незалежно від місцеперебування. А в останні роки з'явилася додаткова можливість пройти тест онлайн, не виходячи з дому (але про це пізніше).

 

Де знадобиться сертифікат IELTS

 

Напевне першим у списку випадком, де тест IELTS має підвищений попит, є здобуття закордонної освіти. Багато університетів і закладів освіти по всьому світу (таких понад 10 тисяч!)  для вступу вимагають його результати. Таким чином вони пересвідчуються у здатності студента навчатися англійською мовою в іншомовному середовищі.

 

Чимало країн використовують IELTS для оцінки мовних навичок кандидатів на імміграцію чи отримання візи. Це важливо, коли ви плануєте переїхати на постійне проживання до країн, де англійська є офіційною або однією з офіційних мов.

 

Роботодавці також можуть просити результати тесту від потенційного працівника, особливо коли нова посада вимагає спілкування англійською. Це підтверджуватиме його здатність розуміти свою роботу, колег і керівництво, а сам працедавець переконається, що підлеглому нічого не заважатиме в робочому середовищі. 

 

Види тесту IELTS

 

На сьогодні існує два головних види IELTS — це основний (General Training) і академічний (Academic). Кожен з них націлений на певні задачі й аудиторію, хоч і перевіряють однакові навички. 

 

  • IELTS General Training створений для тих, хто планує емігрувати чи проходить професійне навчання для підвищення/влаштування на нову посаду. Всі завдання орієнтовані на звичайні повсякденні ситуації, вимагаючи від кандидата вміти писати й читати листи, заповнювати форми, аналізувати тексти на загальні теми. Також оцінюється здатність розуміти та вміння вести діалоги на практичні теми. 

 

  • IELTS Academic своєю чергою призначений для майбутніх студентів, котрі планують вступ до закордонних університетів. Він також знадобиться, коли потрібно реєструватися на професійні програми, де англійська є основною мовою викладання. Завдання в цьому тесті трохи важчі, адже мають нахил на аналітичні й критичні навички. Теми для текстів тут академічні, студенти мають розуміти різні лекції, бесіди, а також виражати свої думки стосовно подібних питань.

 

Крім цього, є ще один вид тесту — IELTS for UKVI. Цей варіант потрібен для отримання візи, дозволу на в'їзд чи посвідки на проживання у Великобританії. Він передбачає додаткові заходи безпеки для уряду країни, а самий зміст і рівень складності не відрізняється від двох попередніх тестів.

 

Формат тестування

 

Тест IELTS має оцінити 4 основних навички з англійської мови. Відповідно до цього все його «тіло» поділене на наступні розділи.

 

  1. Читання (Reading). Перед студентом будуть три тексти, обсяг кожного від 2100 до 2700 слів. Після почергового прочитання потрібно виконати ряд завдань по змісту. Теми можуть бути різними: від простих щоденних до складних академічних (наукові журнали, книги тощо). Іноді до текстів додаються ілюстрації, діаграми й інші елементи. На всі 3 завдання відводиться 60 хвилин. 

  2. Аудіювання (Listening). Тут всього буде 4 розділи, в кожному з яких 10 питань. Кандидатам дають один раз прослухати запис розмови (монолог, діалог, лекція, дискусія), при чому щоразу це будуть диктори з різними акцентами англійської. На повністю всі завдання дається близько 30-40 хвилин.

  3. Письмо (Writing). В цьому розділі пропонується написати 2 завдання: одне коротке — з аргументованою думкою стосовно певного кейсу чи опис графічного елементу, а друге — есе з обґрунтуванням висунутої точки думки. Загалом на виконання відведено 60 хвилин.

  4. Говоріння (Speaking). Кандидати напряму спілкуються з екзаменаторами на задані теми, демонструючи свої навички усної комунікації. Цей розділ містить в собі 3 невеликих частини, де в першій потрібно розказати про себе й родину, в другій — висловитися на певну тему, в третій — розкрити її дещо ширше. На все дається від 12 до 15 хвилин. 

 

Listening

Reading

Writing

Speaking

40 хв

60 хв

60 хв

до 15 хв

4 розділи

3 тексти

2 завдання

3 частини

40 запитань

40 запитань

1. 150 слів за 20 хв

2. 250 слів за 40 хв

Віч-на-віч з викладачем

 

У тест-центрі можна обрати як електронний формат складання (на комп'ютері), так і паперовий на видрукованій формі. Результати повідомляються протягом 3-13 днів залежно від обраного способу складання тесту (найдовше очікується оцінка за паперовий тест).

 

Все тестування оцінюється від 1 до 9 балів. За шкалою CEFR середньому (В1) відповідатиме оцінка 4,5-5, вище середнього (В2) — 5,5-6,5 бала, просунутому (С1) — 7-8 балів та експертному (С2) — 9 балів. 

 

Кожному учаснику видається офіційний сертифікат на його ім'я, який залишається актуальним протягом 2 років. Для зручності мовний центр може самостійно направити ваші результати до обраних університетів, фірм, міграційної служби тощо (електронним листом або звичайною поштою).

 

Проведення тесту

 

Як вже було зазначено, тестові центри IELTS знаходяться по всьому світові (у більш як 140 країнах). Скласти тест можна в будь-яку зручну дату, адже проводиться він протягом всього року. 

 

Щоб знайти найближчий тестовий центр, достатньо завітати на офіційний сайт IELTS чи British Council, заповнити там форму, обравши декілька параметрів. Однак зауважте, що через важку поточну ситуацію в Україні, складання очного тесту тимчасово недоступне. Але є зручна альтернатива — онлайн-тестування.

 

Вартість тесту IELTS може варіюватися залежно від країни та тестового центру. Нинішня актуальна ціна — близько 150 доларів або 5840 грн. 

 

Онлайн-тестування IELTS

 

Зараз, у 2024 році, IELTS надає можливість скласти тест онлайн через відеозв’язок з екзаменатором. Така система була введена в дію в часи пандемії, але залишається актуальною й досі, щоб забезпечити доступ кожній людині незалежно від її місця перебування. 

 

Варто зазначити, що онлайн-версія дозволяє скласти тільки IELTS Academic. До того ж ви маєте виділити одразу два дні, адже розділ Speaking здається окремо наступного дня.

 

Попри зручність, кандидат все ж повинен дотримуватися чітких правил проведення. Сюди входить комп’ютер з ліцензійною ОС та доступом до інтернету, вебкамера, мікрофон. Також є вимоги щодо організації робочого простору та всієї кімнати: ви маєте бути на самоті та без «помічників», стіл без зайвих речей (особливо гаджетів). 

 

Підсумок

 

З цієї статті ви отримали вичерпну інформацію про те, що таке IELTS та як воно працює. Оскільки тест є визнаним стандартом якості мовної компетенції, прагніть до найвищих результатів. Повірте, за ретельної підготовки досягти цього не досить важко. А за підтримки нашої школи Speak Well для вас взагалі не буде жодних перепон на шляху до поставленої мети!