Блог

08.04.2024 article image

Як легко та швидко вивчити англійську мову

Вивчення англійської мови може бути захопливим процесом, і  для цього не обов'язково поступатися продуктивністю. Якщо використовувати правильні методи, дотримуватися регулярності та використовувати корисні ресурси, можна досягти успіху. Тож цю статтю ми присвячуємо ключовим підходам, які підкажуть як швидко вивчити англійську мову. 

 

Скільки часу потрібно на вивчення?

 

Точно визначити, скільки часу потребує вивчення англійської, неможливо через низку факторів. Це ваш стартовий рівень, індивідуальні здібності, кількість годин, які ви готові присвячувати заняттям тощо. Але є приблизні терміни, сформовані на основі спостережень і практики. У цій таблиці вказано кількість годин, що знадобиться для переходу з одного рівня на інший, на кожному етапі вивчення мови. 

 

Elementary

0 → А1

~ 80 год

Beginner

А1 → А2

~ 150 год

Intermediate

А2 → В1

~ 300 год

Upper-Intermediate

В1 → В2

~ 220 год

Advanced

В2 → С1

~ 200 год

Proficiency

С1 → С2

~ 300 год

 

Як швидко вивчити англійську мову: дієві методи

 

Незалежно від ваших поточних знань, ці популярні методи дадуть відповідь на запитання «як правильно вчити англійську мову». 

 

Метод повного занурення (Immersion)

Розпочніть зі створення навколо себе англомовного середовища. Розуміємо, без переїзду за кордон це важко зробити, однак інтернет сьогодні дає майже безмежні можливості. Дивіться фільми та серіали в оригіналі, слухайте англомовну музику та звертайте увагу на lyrics, читайте літературу, статті чи новини. Це допоможе вам швидше звикнути до англійської вимови (до того ж різних акцентів) та покращити її розуміння. 

 

Єдина порада: не беріться одразу за важкі книги чи кіно, підбирайте матеріал відповідно до свого рівня знань.

 

Активне слухання

Цей метод витікає з попереднього, однак на ньому варто зробити окремий акцент. Постійне слухання — один із найефективніших способів, як легко вивчити англійську. У вашій пам'яті відкладаються характерні акценти, особливості вимови, поширені граматичні конструкції та лексика.

 

Музика, подкасти, виступи, аудіокниги — слухайте якомога більше та якомога частіше. Подібно дитині, яка вчить рідну мову лише на слух перші роки свого життя, так і ви звикатимете до англомовного звучання, покращуючи навички.

 

Практика розмовної англійської

Не бійтеся говорити навіть на початкових рівнях. Так, ви ще не можете сформулювати цільну думку, але намагайтеся вимовляти вголос та відточувати вимову окремих слів і базових фраз. 

 

Пізніше, коли досягнете середнього рівня, корисно буде знайти товариша по навчанню, з яким можна поспілкуватися англійською. А ще краще — познайомитися з носієм (наприклад, через спеціальні мобільні додатки). Практикуватися можна й наодинці — перед дзеркалом або записуючи власну мову на диктофон. 

 

Користуйтеся сучасними технологіями

Зараз існує чимало застосунків та онлайн-ресурсів, таких як Duolingo, Babbel, Memrise й інших, котрі допомагають вчитися у веселій інтерактивній формі. Звичайно, вони не є повноцінними навчальними матеріалами, але чудово урізноманітнюють вашу програму. І ще один корисний момент — більшість із застосунків дає змогу відстежувати власний прогрес.

 

Корисні ресурси

 

Відео

Починайте з простих анімаційних фільмів або коротких відео. Зазвичай лексика в них доволі проста, а акцент і швидкість мови легше сприймаються. На сайті English-online.org.ua можна знайти багато матеріалу з Ютубу, однак з зашифрованим текстом. Це означає, що поки ви дивитеся відео, кожна репліка супроводжується текстовим супроводом, а при натисканні на кожне слово з’являється його переклад. 

 

Також для перегляду підійдуть звичайні сіткоми на кшталт «Друзів» (Friends), «Теорії великого вибуху» (BBT), «Парки та зони відпочинку» (Parks and Recreation) тощо. В них багато гумору, проста й жива мова і короткий хронометраж. У цьому випадку підійде будь-який онлайн-кінотеатр, де є англійські субтитри.

 

Ще один доступний варіант для вивчення інглішу — YouTube, де від кількості навчальних каналів просто очі розбігаються. Але не обов'язково дивитися тільки їх: іноді можна ставити відео з кулінарними рецептами, макіяжем, гумористичними виступами тощо. Таким чином ви слухатимете мову та водночас не нудьгуватимете. Ось декілька навчальних каналів, які можуть вам сподобатися:

 

  • Learn English With TV Series. Тут ви знайдете короткі відео по 15-25 хвилин з уривками відомих фільмів, мультиків, серіалів, інтерв'ю тощо. Підхід простий: дивитеся частину з субтитрами в оригіналі, далі ведучий розбирає та пояснює лексику, і наостанок — ще одне коло того ж уривку, але вже без субтитрів.

  • Learn English with Bob the Canadian. У легкій і доступній формі канадський вчитель Боб розповідає про прості речі англійською мовою. Від граматики до ситуаційної лексики: action verbs, похід у ресторан чи супермаркет, побутові речі в будинку, фразові дієслова і ще багато чого. При цьому в кожному відео він ходить по реальних місцях, демонструючи все наочно.

  • English Speeches. Цей канал допоможе вдосконалити сприймання англійської на слух. Кожне відео — це інтерв'ю або промова якоїсь відомої людини, яка супроводжується якісними субтитрами. Просто дивіться своїх улюблених голлівудських кіноакторів і співаків, занурюючись в автентичну англійську.

  • TEDEd – це вже окремий сайт, але всі матеріали тут з Ютубу. Кількість тем просто вражає: від Стародавнього Єгипту до наукових фактів стосовно людського тіла, від загадок світової історії до наших харчових звичок. Після перегляду ви можете перевірити себе невеликим тестом на розуміння змісту.

 

Аудіо

Подкасти зараз дуже популярний жанр, тому вибір великий. Ось декілька цікавих аудіопрограм:

 

  • VOANews: Learning English – сайт з новинами на різні теми, від поточної ситуації з екологією до концертних виступів американських зірок. Увесь матеріал поділено за рівнями, а кожне аудіо супроводжується розшифрованим текстом.

  • BBC – на офіційному сайті BBC Learning English регулярно викладаються 6-хвилинні подкасти, з повним текстом та виділеним окремо словником нових понять. А в додатку BBC Sounds можна послухати все, що забажаєте: новини, музику, аудіокниги, навчальний матеріал.

 

Наступні ресурси також направленні на практику навичок аудіювання:

 

  • Lit2Go – сайт з вільною бібліотекою для завантаження аудіокниг, де всі твори зручно поділені за рівнями складності.

  • LingoClip – додаток на мобільні пристрої, де під час перегляду популярних музичних кліпів потрібно заповнювати пропуски в тексті.

  • Randall’s ESL Cyber Listening Lab – навчальна платформа вчителя англійської зі Штатів. У вашому доступі — невеликі аудіо, поділені за рівнем складності й темами. Кожне супроводжується словником і вправами на закріплення.

 

Читання

Читаючи англійською мовою, ви відкриваєте для себе нові слова, граматику, сталі вирази, які потім обов'язково знадобляться у спілкуванні. Обирати літературу, чи то художні твори, чи то науково-популярні статті, чи то стрічка новин, варто за інтересом і рівнем складності. Для читання стануть в пригоді наступні джерела:

 

  • Bilinguator – бібліотека адаптованих творів з паралельним перекладом, для читання онлайн або завантаження.

  • ManyBooks – величезна віртуальна книгозбірня, де можна завантажити англомовні твори в електронному форматі.

  • National Geographic, Time, Discover, The New Yorker – це популярні журнали на різноманітні теми. В них ви знайдете короткі новини та цікаві статті стосовно культури, природи, суспільства, екології, політики тощо.

 

Спілкування з носієм

На щастя, існують спеціальні платформи для пошуку партнерів по навчанню. Це не просто застосунки для онлайн-знайомств, а саме мовний простір для взаємовигідного спілкування. Наприклад, справжній носій англійської потребує «менторства» в українській — ви йому допомагаєте та водночас практикуєте англійську. З носіями можна спілкуватися усно, письмово, просити поради, зауваження чи рекомендації стосовно вашого мовлення. 

 

Реальну розмовну практику ви знайдете в одному з цих джерел:

 

  • Speaky – проста платформа для пошуку іншомовного співрозмовника, є функція месенджера.

  • Busuu – додаток з великою кількістю користувачів, де є можливість перевіряти завдання одне одного, отримувати поради.

  • Tandem – мобільний месенджер з розширеним функціоналом (виправлення помилок у повідомленнях, одночасний переклад, аудіо та відео зв'язок з носієм). Ще один схожий додаток — HelloTalk.

  • ConversationExchange – сайт для пошуку іноземного товариша по листуванню (з можливістю під'єднати свій месенджер).

  • Meetup – платформа для пошуку зустрічей і відеоконференцій, де нерідко можна знайти заходи на тему англійської мови.

  • HiNative – мобільний додаток; працює за схемою відкрите запитання/відповідь.

 

Додаткові поради, як ефективно вивчити англійську

 

Ці прості поради можуть стати додатковою рушійною силою для швидкого вивчення англійської мови. Слідуючи їм, ви обов'язково досягнете гарних результатів, а постійно практика цьому сприятиме ще більше. 

 

  1. Поставте цілі та слідкуйте за прогресом. Чіткий план навчання допоможе завжди перебувати в розумовому «тонусі», конкретні цілі не дадуть збитися зі шляху, а прогрес підтримуватиме мотивацію та стимулюватиме подальший розвиток. 

  2. Це може здатися важким, на перший погляд, але спробуйте змінити налаштування в телефоні на англійську мову. Це допоможе вивчити найнеобхідніші слова, що часто зустрічаються в повсякденному житті.

  3. Вивчаючи нові слова, одразу шукайте їхні приклади у контексті та поширених виразах. Запам’ятовуйте цілі фрази, так вам буде легше будувати речення й висловлювати думки.

  4. Використовуйте синоніми. Для початкового рівня достатньо базового запасу слів, але далі, щоб ваше мовлення було багатшим і природнішим, підбирайте синоніми. Для цього в пригоді стане сервіс Thesaurus.com. Це розширить ваш вокабуляр без необхідності вчити нові поняття, проте зробить мову цікавою. 

  5. Не забувайте про ідіоми. Вони настільки поширені в повсякденній англійській, що вживаються носіями автоматично. Проте не знаючи значення цілої ідіоми, окремо по кожному слову ви ніколи її не зрозумієте. 

  6. Думайте англійською. Поступово, коли у вас вже буде певна база знань, намагайтеся відвикати від постійного перекладу в голові. Погодьтеся, просте гортання словників не допоможе ефективно вивчити англійську. Ви маєте саме розуміти мову, а не просто перекладати її. 

  7. Не бійтеся помилок. Вони є невіддільною частиною навчання та чудовою нагодою краще засвоїти матеріал. З кожним виправленням ви краще запам’ятовуєте, що є неправильним, та вдосконалюєтеся.

  8. Шукайте спільноти з іншими студентами. Під час навчання завжди виникають питання, навіть якщо теорія здається зрозумілою. Саме в такі моменти допоможуть форуми, де користувачі отримують відповіді, обговорюють щось, дають поради тощо. Відомим англомовним форумом є Reddit — тут можна отримати корисні підказки з будь-якої теми.

 

Висновок

 

Головне, що ви маєте засвоїти з цього матеріалу, — це постійна практика. Незалежно від обраних методів, саме вона є ключовим фактором до швидкого вивчення англійської мови. Другий секрет — ніякого примусу, адже так можна навпаки сповільнити процес засвоєння знань і втратити мотивацію.

Інтегруйте до власного навчального плану лише ті матеріали, які дійсно вам цікаві та здатні принести задоволення. І пам'ятайте, що в кожної людини свій темп вивчення нового, але з постійною мотивацією та систематичністю можна легко досягти бажаних результатів!